Lepší jak konkurence, nešizené, vždy čerstvé Hořické trubičky

Ať už si chcete pochutnat na něčem sladkém nebo ozvláštnit již připravený dezert (například zmrzlinový pohár), můžete sáhnout po originálních hořických trubičkách.

Ve zkratce jde o tradiční sladkost, která se stala nedílnou součástí české cukrářské scény.trubicky-z-horic

Původ hořických trubiček lze vystopovat ve městě Hořice v Podkrkonoší. Kolem vzniku tradice hořických trubiček u nás víří mnoho legend. Podle jednoho příběhu se hořické trubičky dostaly do českého povědomí díky raněnému kuchaři císaře Napoleona, který tajemství výroby svěřil své ošetřovatelce, jisté paní Líčkové. Jiná legenda také vypráví o Napoleonovu osobním kuchaři, jenž mu tyto oplatky připravoval, aby mu ulevil od žaludečních problémů.

Ať je to tak či onak, jedná se pouze o legendy. Podle dochovaných materiálů rozšířilo výrobu hořických trubiček v českých zemích německy mluvící obyvatelstvo. První zmínky o této cukrovince se datují do roku 1812 a jejich výrobu má na svědomí rodina paní Líčkové (stejné paní Líčkové, která figuruje ve výše nastíněné legendě). Dosavadní recepturu pak změnil cukrář Karel Kodránek, který se do rodiny přiženil. Jeho vynález na výrobu oplatek v roce 1898 získal patent a samotnou produkci značně zjednodušil.

Hořické trubičky se staly oblíbené nejen v českých zemích, ale i ve světě. Díky tomu se začali objevovat noví a noví producenti této lahůdky. S nástupem socialismu však největší výrobci trubiček byli znárodněni a výroba byla povolena jen pár továrnám.

Po pádu socialismu v českých zemích se cukrárny díly restitucím vrátily původním majitelům. Podle živnostenského úřadu v roce 1993 vyrábělo hořické trubičky v Hořicích a blízkém okolí 25 cukrářů. Originální hořické trubičky získaly v roce 2007 od Evropské unie označení původu. Díky tomu tak pravé a tradiční hořické trubičky mohou vyrábět jen firmy v oblasti města Hořice a blízkého okolí.

Recept na výrobu tradičních hořických trubiček se od svého vzniku prakticky nezměnil. Příprava je však náročná a chce trochu cviku. Základem pro samotné trubičky je máslo, hladká mouka, mléko, voda, žloutky, olej, cukr a trocha soli. Trubičky můžeme jíst vcelku nebo rozkrojené, bez náplně nebo naopak s náplní. Náplní existuje široká škála, a tak si každý může vybrat podle chuti. Stejně tak mohou být hořické trubičky pouze posypané skořicí nebo namočené do čokolády.

V nabídce :

Karamel, vanilka, čokoláda zde

uhYEMQ