Když se řeknou lázně, většina lidí si vybaví léčebné prameny, ozdravné kůry a kolonády.
Pro jiné jsou zase lázně synonymem pro lázeňské oplatky – jedná se o lahodný dezert, který má v české kultuře důležité postavení.
Při pohledu na oplatku se leckterým pozorovatelům může vybavit podobnost s hostiemi, tedy s chlebem připravovaným v souladu s křesťanskými tradicemi. K této podobnosti se váže i legenda o vzniku lázeňských oplatek, kdy klášterní kuchař dostal za úkol vymyslet zákusek, k čemuž využil oplatečnice, nástroj na výrobu hostií. Výsledkem jeho snažení byly sladké oplatky.
Doložená historie samotných lázeňských oplatků v Čechách sahá do 18. století, kdy se tato cukrovinka zde rozšířila vlivem německy mluvícího obyvatelstva, a to zejména v pohraničních oblastech. První písemná zmínka se datuje do roku 1788, kdy byl v Karlových Varech vydán průvodce zmiňující tradici pečení lázeňských oplatek mezi místními hospodyňkami. O pár desítek let později, v roce 1810, se začaly oplatky péct v kuchyni hotelu U Zlatého štítu v Karlových Varech.
Výroba lázeňských oplatek se ale neomezovala pouze na Karlovy Vary – například v Praze se započalo s výrobou v roce 1884, v Brně zase od roku 1886. Stejně tak lázeňské oplatky nabízela i další lázeňská města – Františkovy Lázně, Mariánské Lázně apod.
I navzdory rozšíření oblíbenosti oplatek po celých českých zemích si monopol na jejich výrobu ponechalo především německy mluvící obyvatelstvo. Po skončení druhé světové války byly německé a rakouské výrobny oplatek znárodněny. To ale neznamenalo konec jejich výroby. Produkce lázeňských oplatek i nadále pokračovala ve vybraných továrnách, v roce 1966 se portfolium oplatek rozšířilo o speciální druhy (ošířkovočokoládové, čokoládové) pro lázně Karlovy Vary, Poděbrady a Teplice.
Základem pro pečení lázeňských oplatků je smetana, vajíčka, cukr, skořice, sůl a mouka. Těsto by mělo být tekuté, aby jej šlo lehce nalít do formy. Výsledkem pečení by měl být tenký a křupavý oplatek.
Kromě lázeňských oplatků jsou k dostání též lázeňské trojhránky – jedná se tradičně o pět vrstev oplatek, proložených čokoládovou náplní.