Vždy čerstvé a nešizené

Když se řeknou lázně, většina lidí si vybaví léčebné prameny, ozdravné kůry a kolonády. Pro jiné jsou zase lázně synonymem pro lázeňské oplatky – jedná se o lahodný dezert, který má v české kultuře důležité postavení.

Při pohledu na oplatku se leckterým pozorovatelům může vybavit podobnost s hostiemi, tedy s chlebem připravovaným v souladu s křesťanskými tradicemi. K této podobnosti se váže i legenda o vzniku lázeňských oplatek, kdy klášterní kuchař dostal za úkol vymyslet zákusek, k čemuž využil oplatečnice, nástroj na výrobu hostií. Výsledkem jeho snažení byly sladké oplatky.

102891946_683863105492915_5668459122425593856_n_1Doložená historie samotných lázeňských oplatků v Čechách sahá do 18. století, kdy se tato cukrovinka zde rozšířila vlivem německy mluvícího obyvatelstva, a to zejména v pohraničních oblastech. První písemná zmínka se datuje do roku 1788, kdy byl v Karlových Varech vydán průvodce zmiňující tradici pečení lázeňských oplatek mezi místními hospodyňkami. O pár desítek let později, v roce 1810, se začaly oplatky péct v kuchyni hotelu U Zlatého štítu v Karlových Varech.

Výroba lázeňských oplatek se ale neomezovala pouze na Karlovy Vary – například v Praze se započalo s výrobou v roce 1884, v Brně zase od roku 1886. Stejně tak lázeňské oplatky nabízela i další lázeňská města – Františkovy Lázně, Mariánské Lázně apod.

I navzdory rozšíření oblíbenosti oplatek po celých českých zemích si monopol na jejich výrobu ponechalo především německy mluvící obyvatelstvo. Po skončení druhé světové války byly německé a rakouské výrobny oplatek znárodněny. To ale neznamenalo konec jejich výroby. Produkce lázeňských oplatek i nadále pokračovala ve vybraných továrnách, v roce 1966 se portfolium oplatek rozšířilo o speciální druhy (ošířkovočokoládové, čokoládové) pro lázně Karlovy Vary, Poděbrady a Teplice.

Základem pro pečení lázeňských oplatků je smetana, vajíčka, cukr, skořice, sůl a mouka. Těsto by mělo být tekuté, aby jej šlo lehce nalít do formy. Výsledkem pečení by měl být tenký a křupavý oplatek.

Kromě lázeňských oplatků jsou k dostání též lázeňské trojhránky – jedná se tradičně o pět vrstev oplatek, proložených čokoládovou náplní.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení